maandag 7 november 2011

Boekverslag Het Diner - Herman Koch

Het Diner                                                    
Herman Koch
Uitgave 2009
27e druk

Onderwerp
Ik vind Het Diner een interessant boek, omdat het over de loyaliteit tussen ouders en hun kind gaat, en over hoe ver je liefde voor je kind gaat. In het boek wordt verteld over twee jongens die een dakloze vrouw hebben vermoord. Niemand weet dat zij het hebben gedaan, alleen hun ouders…
Hoe ver gaat je liefde voor je kind? Verzwijg je de misdaad of geef je je eigen zoon aan? Dit boek heeft me een beetje aan het denken gezet, voornamelijk door mezelf de bovengenoemde vragen te stellen. Ik vroeg me af wat ik zou hebben gedaan in die situatie. Ik vind dat het verhaal een redelijke diepgang heeft, je komt aardig wat te weten over de hoofdpersonen en hoe zij over bepaalde dingen denken. Zo ergert de hoofdpersoon Paul, één van de vaders, zich bijvoorbeeld erg aan de gerant van het restaurant waar ze het diner hebben en merk je goed hoe Paul over bepaalde dingen in zijn leven denkt.

Gebeurtenissen
Het boek draait om de gedachten en handelingen van Paul, je leeft als het ware in zijn hoofd en zo maak je alles ook mee, het boek wordt eigenlijk door hem aan jou verteld.
Ik vind het verhaal geloofwaardig als je kijkt naar de gebeurtenissen na de moord, maar de moord zelf is naar mijn mening niet erg geloofwaardig. Twee jongens die een dakloze vrouw aantreffen in een pinhokje en haar vervolgens mishandelen en vermoorden, omdat ze ‘niet konden pinnen’ vind ik een beetje ongeloofwaardig. De gebeurtenissen die daarop volgen vind ik logischer en geloofwaardiger, zoals de uitzending van Opsporing Gezocht en de reacties van de ouders van de twee jongens.

Personen
Ik ben niet beïnvloed door het gedrag van de hoofdpersoon. Paul is een redelijk agressieve man die er al snel zonder een goede reden op los slaat, en dat heb ik niet gedaan na het lezen van dit boek.
Als ik de auteur was, zou ik waarschijnlijk niets aan Paul veranderen, omdat ik vind dat hij op deze manier goed in het verhaal past. Als ik zijn gedrag zou veranderen zou het verhaal niet echt meer kloppen. Als Paul een rustige leraar zou zijn (in het boek was hij bot en lomp tegen zijn leerlingen) dan zou hij niet ontslagen zijn, en dan zou hij vervolgens ook niet de directeur in elkaar geslagen hebben.

Opbouw
Het boek was vlot en makkelijk te lezen, dat komt ook omdat het verhaal door Paul verteld wordt. Het verhaalperspectief is goed gekozen: samen met Paul kom je er als lezer geleidelijk aan achter wat er gebeurd is. Zo luistert Paul naar een voicemailbericht van zijn vrouw aan hun zoon Michel. Zijn vrouw (Claire) zegt dat hun zoon Michel en zijn neef Rick ‘het’ vanavond moeten doen en dat ‘papa nergens van weet’. Als het verhaal niet door Paul verteld was maar door één van de andere hoofdpersonen, dan was het verhaal minder spannend geweest, omdat  je dan al weet wat er bedoeld wordt met het woordje ‘het’.
In het verhaal komen een aantal flashbacks voor. In die flashbacks wordt verteld over het verleden van Paul, zoals in het zomerhuis van zijn broer, zijn ontslag en over de periode waarin zijn vrouw ziek is. De meeste flashbacks zijn aardig lang, waardoor je je concentratie richt op de flashback en de verhaallijn vergeet. Vaak houdt de flashback tijdens het spannende deel ervan op, waardoor je in één klap opeens weer terugbent bij het verhaal. Ik vind de flashbacks een sterke toevoeging aan het verhaal, op die manier houdt het boek je bezig. Ik vond de afloop van het verhaal op zich goed en origineel, maar een beetje kort door de bocht. Het zou beter zijn als de afloop uitgebreider en in een rustig tempo verteld zou zijn.

Taalgebruik
De zinsopbouw en het taalgebruik waren niet echt moeilijk. Het verhaal wordt door Paul verteld in spreektaal, dus het taalgebruik is niet moeilijk en er zijn geen lange onbegrijpelijke zinnen. De plekken waar de gebeurtenissen plaatsvinden worden uitgebreid beschreven. Op die manier kun je goed een beeld  krijgen over hoe alles eruit zag en wat er gebeurde. De dialogen zijn op een duidelijke, logische en natuurlijke manier beschreven. Zo is er tijdens een discussie oogcontact tussen Paul en zijn vrouw Claire, zien zij boodschappen in elkaars ogen (‘steun me’ of ‘inderdaad, je hebt gelijk’) en handgebaren en handelingen worden duidelijk beschreven, waardoor hun gesprek een stuk natuurlijker overkomt.


Beknopte verhaalanalyse en beoordeling

Titel: Het Diner
Auteur: Herman Koch
Verschijningsjaar: 2009

Subject
Uitwerking
Inhoud
Paul, zijn broer Serge en hun echtgenotes gaan uit eten. De reden hiertoe is om te bespreken wat ze met hun zoons aan moeten. Ze hebben namelijk een moord gepleegd. Tijdens het diner kom je steeds meer te weten over de hoofdpersonen en hun verleden.
Thema (hoofdonderwerp in abstractie)
- Hoe ver gaat de liefde voor je kind?
Motieven (herhalende onderwerpen die gezamenlijk tot het hoofdonderwerp leiden)
- Twijfel
- Discussies
- Herinneringen
- Meningsverschillen
- Geweten
- Familierelaties
Personen
Paul Lohman: hoofdpersoon, vader Michel, echtgenoot van Claire, ‘verteller’ van het verhaal.
Serge Lohman: broer van Paul, vader van Rick,  echtgenoot van Babette, populaire presidentskandidaat van Nederland.
Historische tijd en ruimte
- Eenentwintigste eeuw (er worden geen jaartallen genoemd)
- 1 à 2 jaar voor het diner
- 6 à 7 jaar voor het diner

- In een restaurant (de naam wordt niet genoemd, ‘die zou alleen maar bezoekers trekken’).
- In de buurt van het restaurant.
- Bij Serges zomerhuis in de Dordogne.
- Bij Michels school.
Titelverklaring en
Onderschrift
- Tijdens het diner wordt het verhaal verteld.
- Het onderschrift komt uit de film Reservoir Dogs, ik zie het verband met het verhaal wel, alleen snap ik niet waarom Koch het in zijn boek plaatste:
Nice Guy Eddie: ‘’C’mon, throw in a buck’’
Mr. Pink: ‘’Uh-huh. I don’t tip’’
Nice Guy Eddie: ‘’Whatdaya mean, you don’t tip?’’
Mr. Pink: ‘’I don’t believe in it.’’
Verteller (perspectief)
Vanuit het ik-perspectief: het perspectief van Paul.
Genre
Roman met flashbacks.
Spanning
- Het voicemailbericht van Claire.
- Het filmpje op Michels mobiel.
- De moord op de dakloze vrouw.
- De ontknoping van het verhaal.
Stijl
Het verhaal wordt in een redelijk vlot tempo verteld, er wordt niet onnodig lang stilgestaan bij bepaalde fragmenten.
Waardering in recensies
Het Diner wordt beschreven als een boek dat moeilijk weg te leggen is, dat het een meesterwerk is en dat mensen er niet over moeten praten, maar het boek moeten lezen. Mensen vragen zich af hoe hij in korte tijd veel lovende recensies en een groot publiek aan wist te trekken.
Persoonlijke waardering
Ik vond Het Diner een interessant en leuk boek, omdat met Koch’s humor het boek luchtig en vlot te lezen is, ook al gaat het om een serieus onderwerp.
Ik geef het boek een 8.



2 opmerkingen:

  1. Joris,
    Je hebt goed verteld waarom je het boek goed vond. Je hebt je aan de opdracht gehouden en het schema goed uitgebreid ingevuld. Het is duidelijk dat je het boek leuk vond om te lezen. Alleen geef je het boek een acht maar heb je in het hele verslag (bijna) geen negatief commentaar. Waarom geef je het dan geen 9 of 10? Ook mag je sommige ‘open deuren’ overslaan voor het vlotter doorlezen.

    Robin

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hee Joris,
    je hebt een goed verslag gemaakt. Het is duidelijk te zien dat je kritisch naar het boek hebt gekeken. Ook staat alles netjes geordend op je blog. Ik vind het ook goed dat je bij bepaalde uitleggen ook goede voorbeelden geeft. Ook is het duidelijk dat jij het boek niet erg moeilijk vond, ondanks flashbacks en andere ingewikkelde structuren. Al met al heb je het goed in elkaar gezet.
    Arjan

    BeantwoordenVerwijderen